Vår verksamhet

Södertörn Ryttarcenter ligger naturskönt beläget vid vattnet i Grödinge vid Stockholm. Vi satsar på en funktionell ridanläggning, goda möjligheter för träning, kurser och arrangemang av tävlingar. Vi hyr även ut boxplatser och bostäder. Vår målsättning är att kunna erbjuda goda träningsmöjligheter för våra inackorderingar, både i form av organiserade träningar och kurser, men även genom olika typer av välskötta ridbanor samt en god service. Vi hyr även ut delar av vår anläggning till dig som arrangerar kurser, clinics, tävlingar eller andra arrangemang. Vi kan erbjuda både kost, logi och mycket goda träningsmöjligheter.

Vår verksamhet är att föda upp, träna och tävla högkvalitativa hopphästar till försäljning. Vi vill alltid sälja rätt häst till rätt ryttare och är alltid 100% ärliga i presentationen av våra hästar. Vi vill att våra hästar skall kännetecknas av kvalitet och kapacitet. Vi bedriver även försäljningsverksamhet av andra hästar både för vår egen samt kunders räkning.

Lyx Curare på bete Det är roligt att busa

Vi tar ut våra hästar i tävlingssammanhang och matchar dem från unghästchampionat och uppåt. I detta kan även ingå placering hos, eller att vi tar emot, ambitiösa och talangfulla ryttare. Vi arbetar för att samtliga av våra hästar skall få en optimal utbildning och träning för att kunna hålla en hög nivå på tävlingsbanorna. Vi utbildar och tävlar hästar till svår internationell hoppning.

Boressini Rox vilar Curtitut med föl

Vår anläggning

Vi har ett femtiotal egna hästar, alltifrån föl, unghästar till utbildade hopphästar, samt inackorderingsstall. Södertörn Ryttarcenter är anläggningen för alla hästintresserade, vare sig man vill stalla upp sin häst eller köpa en häst från vår egen uppfödnig. Vi har mycket goda träningsmöjligheter med två ridhus, 60x23 respektive 25x62 med bra underlag, tre utomhusridbanor som rymmer både bank och vattengrav samt två skrittmaskiner. Vi har träningar i hoppning varje vecka, även kurser i dressyr samt föreläsningar och clinics. 

Anläggningen rymmer flera stall med totalt ett hundratal boxplatser uppdelade i sektioner om 6-10 rymliga boxar. Spolplatser med varmvatten finns i varje stall. Hästarna har dagtid tillgång till ett stort antal rasthagar. Vi har uppvärmd sadelkammare, tillgång till kök och fikarum, dusch, toaletter. Vi erbjuder tvättning av täcken och har ett antal bäddplatser till förfogande. Vi har även en ridsportbutik, cafeteria och träningstävlingar för dig som vill pröva formen innan du ger dig ut på de riktiga tävlingarna. Vi arrangerar förstås också ett antal tävlingar med regelbundna mellanrum vilka presenteras i kalendern och under tävlingssidorna. 

skrittmaskin Solen är på väg ned En vanlig kväll

För dig som vill rida ut finns massor av ridstigar i en vacker miljö med mycket goda klättringsmöjligheter och känner du för ett dopp efteråt finns flera badstränder inom anläggningen där du kan bada, med eller utan häst. På sommarkvällen kan en av våra grillplatser vara ett attraktivt ställe att koppla av på med dina vänner. Vill du bo naturskönt eller nära hästar hyr vi ut både lägenheter, rum och hus på flera platser på anläggningen. 

Södertörn Ryttarcenter är en av landets bästa ridanläggningar för dig med egen häst, vare sig du står uppstallad här hos oss eller kommer hit med din häst vid enstaka tillfälle. Här på hemsidan hittar du mer detaljerad information om de olika aktiviteterna vi kan erbjuda. 


En kvall
Ute på bete En av grillplatserna
Utsikt från grillplatsen Pussis är en av två schäfrar som håller ordning på anläggningen Hagar vid stranden

Vår egen uppfödning

Vår egen avelslinje, ”Cur-linjen”, har förädlats i över trettio år med inriktning på prestationshopphästar, den är stommen i vårt arbete med att producera högkvalitativa hästar. Därför används endast hästar av mycket god stam med bevisad prestationsförmåga och av önskvärd exteriör. Alla våra äldre avelsston har en tävlingskarriär bakom sig på hoppbanorna, men vi tar även föl på unga lovande Cur-ston innan deras karriär påbörjats. Vi kan med facit i hand vara nöjda med att en mycket stor del av våra uppfödningar tävlat i svår hoppning, både i Sverige och internationellt.

Kuriosa om Curiosa och andra uppfödningar

Aveln här på Södertörn inleddes med stoet Curiosa (född 1976 e: Fantom II) vars tre första bokstäver i namnet återfinns i varje hästnamn som ingår i det släktträd som med åren byggts upp. Curiosa kunde på grund av skada aldrig själv tävla men gav många fina avkommor; hingsten Curir (e: Irco Marco) och Curator (e: Imperator) tävlade i svår hoppning och puissance, Curra Curra (e: Cortez) startade även hon svår hoppning innan hon sattes i avel. Curton (e: Maraton) tävlade 1,40 klasser i hoppning innan han såldes som dressyrhäst. Curtice (e: Mintage xx) tävlade i medelsvår hoppning och lämnade hingsten Dynamit som gick internationell svår hoppning. Curator blev senare mor till Curare som tävlade i svår hoppning. Vi har en dotter efter Curir kvar, Curira som verkar i aveln idag. Hon hann tävla 1,35-klasser innan en skada satte stopp för hennes karriär.

En av våra käraste idag levande avelsston är Curra Curra, som har visat sig ha en otrolig förärvning. Hon har gett oss åtta föl som samtliga kommit att bli mycket lovande hopphästar. Curmit (e: Irco Mena) tävlade internationell svår hoppning under sitt nya namn Leonardo med Cian O'Connor innan han exporterades till USA, liksom Curastella (e: Rastell) med Erik van der Vleuten innan även hon exporterades till samma land. En annan avkomma är Curtina (e: Feliciano) som tidigt visade framfötterna i tävlingssammanhang med placeringar i Falsterbo i 5-årsklassen och i Breeders Trophy för 5- och 6-åringar, för att senare tävla i internationell svår hoppning. Curra Curra har har även lämnat Curimena, Currescutt och Curnational (samtliga e: Irco Mena) samt CuraCruz (e: Santa Cruz) vars utveckling och utbildning vi följer med spänning och glädje.


 
Curra Curra Förberedelser inför tävling

 

 

Södertörn Ryttarcenter, Box 6, 147 07 GRÖDINGE
Telefax: 08-530 420 20
E-post:
sodertorn@ryttarcenter.com
René Flück: 08-530 421 31 eller 070-544 21 31
E-post:
rene@ryttarcenter.com